מהם צמחי מרפא סיניים?
רפואת צמחי מרפא סיניים , הינה חלק אינטגרלי מהרפואה הסינית המסורתית. ההרבולוגיה הסינית נחשבת מהטובות בעולם, עם מסורת מתמשכת שהחלה כבר במאה השלישית לפני הספירה. קיימים למעלה מ-6000 צמחי מרפא, מתוכם כ-600 צמחים נמצאים בשימוש כיום.
לפי הרפואה הסינית, לכל אחד מצמחי המרפא יש תכונות המאפיינות אותו. מידע רב נאסף באמצעות התבוננות בת אלפי שנים וניסיון קליני מצטבר על ידי גדולי הרופאים בסין. הם למדו להכיר את הצמח ולזהות את השפעותיו על המשתמשים בו. ידע מעמיק זה, הקושר בין הצמח ופעולתו לבין תיאורית הרפואה הסינית, מאפשר למטפל לבחור את שילוב הצמחים הנכון ביותר למטופל תוך הימנעות מנזק או תופעות לוואי.
תאוריית פרמקולוגיית הצמחים הסיניים מתארת את התכונות האנרגטיות של הצמח והיא מורכבת מחמשת התכונות, חמשת הטעמים, ארבעת כיווני התנועה ומרידיאן היעד.
חמשת התכונות: הצמחים הסיניים מסווגים על פי האנרגיה אותה הם מחוללים. הם מחולקים לחמישה סוגים עיקריים בהתאם לאיכויותיהם הדינמיות, המתוארות במונחים של טמפרטורה: צונן, קר, חם, חמים או נייטרלי. מאפיינים אלה אינם מצביעים על מצבו של הצמח, אלא כיצד ישפיע הצמח על הגוף ואיזו אנרגיה הוא מייצר. ככלל, צמחים בעלי אופי חם או חמים נרשמים לטיפול במחלות המסווגות כבעלות אופי קר או קריר במאפייניהן ובטבען ולהפך, צמחים קרים או קרירים מטפלים במחלות שמוגדרות כחמות או חמימות בטבען.
חמשת הטעמים וארבעת כיווני התנועה: צמחי המרפא הסיניים מסווגים במקביל ל- 5 סוגי טעמים בהתאם למאפייניהם והשפעתם: חמוץ, מר, מתוק, חריף, ומלוח. גם חמשת הטעמים מסווגים לחמים וקרים. חריף ומתוק הם באופיים חמים, בעוד שחמוץ, מר ומלוח מסווגים כבעלי אופי קר. בדרך כלל צמחי המרפא מורכבים ממספר טעמים וניתן למצוא בצמח אחד מספר תכונות או טעמים. חום מטבעו עולה כלפי מעלה, כך שצמחים שטעמם חריף או מתוק משפיעים על האיברים בחלק העליון והחיצוני של הגוף. קור נוטה לשקוע כלפי מטה, על כן צמחים בעלי טעם מלוח, חמוץ או מר משפיעים על פלג הגוף התחתון ועל האיברים הפנימיים יותר.
ברפואת הצמחים הסינית לרוב לא נותנים צמח בודד אחד אלא תערובת של מספר צמחים הנקראת פורמולה. פורמולות הצמחים הסיניות הן למעשה תרכובת של מספר צמחי מרפא המורכבת בדר"כ משילוב של 6-12 צמחים, לעיתים אף יותר, והיא מותאמת אישית למטופל. שילוב צמחים בעלי טמפרוטורות שונות וטעמים שונים והתאמתם ביעילות לטיפול במחלה הינה אמנות לשמה. בידיים מיומנות, המגוון הרחב של הצמחים מאפשר התאמת פורמולה למצבים קליניים מסובכים ביעילות רבה לצורך קבלת אפקט טיפולי מקסימלי. פורמולת צמחים שמותאמת אישית למטופל, יכולה בו זמנית לתמוך , לחזק ולאזן מערכות שונות בגוף.
האם צמחי המרפא בטוחים לשימוש?
תורת צמחי המרפא הינה תורה מורכבת הדורשת ידע מקצועי רב, לא פחות מתורת הרוקחות הקונבנציונלית. צמחי המרפא הינם, כמובן, טבעיים, אך יש לזכור שלא תמיד מה שהוא "מאה אחוז טבעי" הוא גם "מאה אחוז בטוח". כאן המקום להסב את תשומת לב המשתמשים והנוטלים צמחי מרפא, כי אין להקל ראש ואין ליטול תרופות צמחים מבלי להיוועץ ברופא או מומחה בתחום צמחי המרפא. צמחי המרפא מכילים חומר פעיל מרוכז, שיש לדעת את תכונותיו. ללא אבחנה מקצועית – צריכה של פורמולה לא מתאימה עלולה אף להחמיר את הבעיה ממנה המטופל סובל.
יחד עם זאת, ארגון הבריאות העולמי ממליץ מאד על שימוש בצמחי מרפא סיניים, כאשר הם נרשמים על יד מומחה בתחום, בעיקר בזכות מיעוט תופעות הלוואי שלהם, שכמעט ואינן קיימות. כל צמחי המרפא הסיניים שמיובאים על ידי היבואנים הגדולים בישראל, עוברים דרך ארה"ב לפני שהם מגיעים לישראל, שם הם עוברים בדיקה קפדנית ביותר של ה-FDA, מינהל התרופות האמריקאי, שבודק את איכותם והרכבם. רק לאחר מכן, אותם צמחי מרפא מקבלים אישור יבוא ארצה על ידי משרד הבריאות בישראל.
בכל מקרה, אם בעקבות שימוש בצמחי מרפא התחלתם להרגיש תופעות לוואי כלשהן, הפסיקו את נטילת התרופה ופנו לרופאה בהקדם על מנת שתוכל להנחות אתכם לגבי המשך הטיפול.